Wednesday, February 16, 2011

Terima Kasih Abah 4 d dinner yg yummlicious~

Alhamdulillah...abah cam tau2 jer ibu ni nak makan steak lagi(ke adik eka yg nak makan ni..hehehe)..so malam sabtu tu abah bawak ibu n eka gi dinner di cyberjaya...happy nye rasa tidak terkire...steak yg diidam terhidang atas meja...cheewahhh...steak dia memang best giler...fries die pun rasa cam different sket kali ni..cam ada rasa bawang2 gitu...sedap..eka makan pun laju jer...Alhamdulillah atas nikmatnya...

Hidangan IbuEka~  Sirloin Steak

 Hidangan AbahEka ~ Chicken Chop

Hidangan Eka ~ Blueberry Cheese Tart n french fries + share chicken chop abah n steak ibu sket2..:)

Thursday, February 10, 2011

Pretty Mom, Pretty Women...

Siapa yg pretty tu? :) actually IbuEka nak citer yg semalam dan hari ni tamatlah sudah 2 drama bersiri korea yg IbuEka tgk tiap2 hari Isnin - Jumaat jam 9.00 - 10.00 pagi .time tu Eka masih lena dibuai mimpi...(sebbaik).waktu tu jelah ibu berpeluang nak tgk tv coz fr the moment Eka bangun tido which is around 10.00- 11am...TV itu hak milik kekal Eka utk channel 613..non-stop tgk kartun sampailah kul 8 mlm bile abah nak tgk Buletin Utama..huhu...time tu berebutlah anak beranak....hehe....anyway...berbalik ke drama korea td both pasal family...kisah2 dalam kehidupan keluarga....

 1st drama Pretty Mom n Pretty Woman...

extracted from : http://asianmediawiki.com/Pretty_Mom,_Pretty_Woman

 

Plot

"Pretty Mom, Pretty Woman" is a family story centered around mother Lee Soon-Jin (Kim Ja-Ok). Lee Soon-Jin has four kids, raised by herself. One day her ex-boyfriend Hong Kyu-Tak (Kim Dong-Hyeon) appears in front of Lee Soon-Jin. Her family then realizes that Lee Soon-Jin is more than just a mother and a woman with a personal life/past history

tertarik ngan drama ni coz kite dapat lihat pengorbanan seorang ibu membesarkan anak2 nye..memberi yg terbaik utk anak2nye walau dlm serba kekurangan...dan juga banyak juga isu2 kekeluargaan yg berlaku dlm kehidupan seharian kite...:)..ada pasal cinta, benci, bermusuhan, dendam, semua yg berlaku dlm realiti kehidupan..

2nd drama My Pitiful Sister

Plot

A heartwarming family story unfolds, revolving around the eldest sister who makes sacrifices for her younger sisters. In-ok, the eldest of three sisters becomes the breadwinner of a poverty-stricken family at the age of thirteen when her parents passed away. Despite abject poverty, In-ok is always optimistic and confident, and lives her life to the fullest. Much to her great disappointment, however, she finds that her second youngest sister, In-su, has a baby out of wedlock. After giving birth to a baby girl, In-su leaves for Germany to pursue her dream of becoming a doctor, leaving the burden of raising her child to In-ok alone. This is a tribute to every woman in the world who has struggled to endure all hardships and taken good care of family by sacrificing her own life. 

Ni pun sama cerita based on ikatan kekeluargaan...dan pengorbanan seorang kakak yg menjaga adik2 nye setelah kematian org tua...spt synopis kat atas..citer ni tribute utk all women yg berkorban utk kesejahteraan keluarag..all mommies yg meletakkan keluarga di tangga teratas dlm apa jua keaadaan...
well both stories memang ada pengajaran yg boleh kite ambil..bukan sekadar menonton tetapi ada ilmu yg boleh kite pelajari..

Nanti IbuEka update lagi citer2 korea yg dah ditonton..hehe..dun worry bukan citer pasal keluarga je semua..citer cinta..komedi...lagenda..semua layan as long as hati ini melekat bile dah tgk 1st episode..nak lagi n nak lagi...:)

Oh nanti nak wat entry pasal Hwang Jini...citer ni ada berkaitan dgn Eka..apa dia? nanti kite citer yer...Eka dah besar kena baca entry ibu tau...:)

Fashion Bag Lucky Draw


IbuEka join GA yg dianjurkan oleh Hana Kirana ....tgk bag tu..wahhh..memang IbuEka suke bangat...english2 style gitu..bestnye kalau dapat...Ameen..
syarat2nye mudah jer uols...

1. Blogger beralamat di Malaysia 
2. Follow Blog Penganjur  bagi yang belum dan Follow Blog Penaja Saguhati
3.Buat Entry bertajuk : Fashion Bag Lucky Draw
* Letak Banner di side bar
* Letak Link Penganjur di Blog List peserta
4. Tinggalkan Id Follower, Link Entry & Email di ruangan Komen di bawah
5. Lucky Draw berlansung dari 18.1.2011 - 18.2.2011
6. Bab Hadiah:
 - Pemenang Utama akan menerima Fashion Bag seperti dalam gambar
- beberapa pemenag saguhati bergantung kepada penyertaan

jom : IbuLuna , IbuZhafran&Afnan join sama ;)...

IBUEKA JOIN ~TOTE BOUTIQUE'S GIVEAWAY



Sungguh tergoda tgk warna n design yg colorful..sgt suke dgn yg english style tu n yg floral tu....manatau ada rezeki leh dapat satu kan..:)...Ameen...and syarat2 GA yg dianjurkan olh Tote Boutique ni pun very simple:~

- Letak gambar di atas di dalam entry anda (facebook/blog) - DONE
- Hendaklah link kan entry anda dengan Entry Giveaway ini - DONE
- berikan link anda untuk entry ini - DONE

GA ni berlangsung from 10/2/2011 - 28/2/2011
 
jom join ramai2....:)

Wednesday, February 9, 2011

Call Me Back After Your Delivery~

IbuEka nak cerita ni..pagi tadi dapat call dr one company utk panggil interview position yg suits my exprience n qulaification well...yelah..dah lama duk rumah ingat tahun ni nak start keje balik..menjana income especially dgn kehadiran cahaya hati ke 2 nanti...so the past few months memang gigihlah nak cari keje yg sesuai dan tak membebankan jiwa raga.mula2 that lasy kata confirm interview on the 15th...tp the 2nd time dia call nak postpone to 16th..ibueka pun inform ler yg sekarang tgh 15 weeks pregnant..hope that wud be OK with them..that lady kata dia have to check w some 1st n will call me back later..ok x berapa minit dia call balik..n inform so sorry yg diorg terpaksa postpone interview till my delivery which is in August, InsyaAllah..sekali lagi x de rezeki attend interview kerana condition tgh pregnant..n yg co ni plak..lama giler postpone..diorg afraid yg ibueka x boleh handle stress....hihi..x perlah..memang x expect org nak amik keje yg prof saat2 pregnant begini coz keje di bidang Accounts ni memang penuh dgn stress..so x de rezeki kali ni..maybe next time ada...
actually dalam beberapa bulan ni memang semua co yg panggil interview x jadi panggil bile kata pregnant..x perlah bak kata my sis in law..anugerah baby ke 2 ni rezeki yg lebih besar..insyaAllah lepas confinement nanti dapatlah kerja yg sesuai..Ameen..
So sekarang ni memang nak kena cari more income..since kerja tetap susah nak dapat...ibueka ingat nak cari kerja part time ke...macam jadi guru tuisyen..guru taska..hmm..apa lagi ek...n yes..ibu eka nak venture another biz jual accessorries for girls..handmade punye..baru2 ni ada jual kat booth felt hairclips dlm 34pc..alhamdulillah...28 pc terjual..nanti kalau dah start biz..harap dapat support dr kawan2...ibu2 di luar sana...ibueka ni memang dr dulu suka handmade ni...masa sek menengah rendah jual greeting cards kat kawan2...jual lukisan potret..jahit tangan baju utk anak patung sendri..hihi...
InsyaAllah...nanti bile dah ada hasilnye...ibueka akan update...sekarang tgl 6 pc je hairclips  yg tgl n 4 pc dah jd milik kekal eka...

Go Go Chai Yok!!

Tuesday, February 8, 2011

If I Have RM100~

Bismillah...
Ni 1st time nak join GA ni..thanks to auni_miyukie yg menganjurkan  "Contest If I Have RM100~" ..also thanks to IbuLuna for tagging IbuEka ni..hihi..anyway..click je kat pic bawah ni utk ke entry psl contest ni..


syarat2 nye pun mudah sahaja,,rugi x join tau...Tarikh tutup : 10 February 2011..sempat lagi nak join..

Ok setelah berfikir dan memerah otak apa yer yg IbuEka nak "If IbuEka ada RM100" ...akhirnye..inilah dia benda yg IbuEka nak..jeng jeng..jeng..:
apa tu? Pek Tungku Herba by Leesa Formula...harganya spt kat website dia RM75.00...

Kenapa nak beli ni? Nak guna time pantang adik Eka nanti yg dijangka lahir pd awal bulan Ogos...(persediaan awal)..plan nanti nak beli set Nona Roguy..tp x de tungku sekali..so IbuEka memerlukan tungku nanti..kemungkinan besar nanti berpantang sendiri di rumah(cian kan..mak dah x de..mak mertua pun dah x de jugak)..dulu masa pantang Eka, adik jaga..tp adik nak kerja soon.. jadi kenalah pantang sendiri..dgn ada tungku yg sebegini mudah sket nak bertungku...:)

Mudahan2 adalah rezeki dapat tungku ni..Ameen...

Saturday, February 5, 2011

14 weeks dah...

video

Syukur Alhamdulillah...dah masuk minggu ke 14 pregnant...semuanya so far berjalan lancar..tiada morning sickness yg teruk2..setakat pening2 kepala gitu..letak minyak kapak..lega balik...tiada muntah2(even masa pregnant eka pun x de muntah2...) tp kekadang teringin gak nak rasa camne rasa mual2 time pregnant..ye lah..kalau tgk movie ke drama..kalau nak citer pasal pregnant..mesti muntah2..jumpa dr..sah..pregnant...(hihi..tp x perlah..x muntah2 pun lagi bagus..alhamdulillah..ngada2 plak..x de muntah2..nak rasa pulakk...),tiada mengidam yg pelik2...tiada particular food yg nak makan almost every day cam time pregnant eka..hari2 mesti teringin nak makan sup daging..be it sup lembu ke..sup kambing ke...tp nafsu makan membuak2 nak makan sup daging...x pun makan steak..yum2..kali ni awal2 je lah terasa nak makan chinese food..sekarang dah x de rasa apa...huhu...kelmarin gi klinik tp sekali dr per yg biasa x de plak..ada dr lelaki je..terbantutlah hajat nak scan..nak tgk adik eka sucks dia nye thumb ke..nampak adik eka buat aerobik ke...x pelah..next time..cuma amik asid folik n ubat penig kepala jer...check gak darah takut2 ada darah tinggi ke..yelah..jiwa agak kacau jugak bile eka wat perangai...kadang2 rasa darah naik ke kepala..tp alhamdulillah..darah normal..
en. husband plak prihatin sokmo..asyik pesan..jangan wat keje berat2...kalau basuh baju..en. husband tolong angkat bakul..semalam en husband basuh comforter + baju beberapa trip....baik betul...ni sayang lebih sket ni..hehe...kalau pening2 kepala..en husband lah jadi mangsa tolong picitkan...best betul!..
oklah...kite baca sket2 info dr babycenter.com.my pasal pregnant minggu ke 14 ni yer...;)

Fetal development - 14 weeks pregnant

Written for BabyCenter Malaysia
Click here to find out more!
lanugoface
armuterus
Crown to rump, your baby is around 3 and a half inches / 9 centimetres long and weighs one and a half ounces / 43 grams. The body is now growing faster than the head. This week, its parchment-thin skin covers itself with lanugo (ultra-fine, downy hair that usually disappears before birth). Though eyebrows are beginning to grow and the hair on top of the head is sprouting, this hair may change in both texture and colour after birth.

About now, the fetus can grasp, squint, frown and grimace. It may even be able to suck its thumb. Researchers believe these and other movements probably correspond to the development of impulses in the brain.

Friday, February 4, 2011

Eka, Atuk n Shushu


Dear Atuk n Shushu,

Thanks datang spend masa ngan eka..seronok sangat bile atuk n shushu ada..ni atuk n shushu dah balik kg..Eka asyik teringat2...hari2 mesti sebut atuk n shushu....nanti datang lagi tau..kite gi swimming lagi..gi me-me...bestnyeeeee...

til then..atuk n shushu take care tau..ingat eka selalu...
p/s: eka dah pandai sebut nama 'Usin' citer hantu kak limah balik rumah..hehe...'Usin'...tangan jer tak reti follow..

love,
Eka