Friday, November 11, 2011

Master Chef in the making - Blueberry Cheese Tart

dari beli blueberry cheese tart 6 ketul yg size biasa(kecik) @RM7.90 kat kedai kt putrajaya sentral..baik buat sendiri...ye tak? banyak untungnye....actually ibu ekazara memang suke sangat blueberry cheese tart...suke..suke..suke....n adik ipar ibu ekazara yg budiman di Dungun yg new hobbynye membaking cheese tart selalu pesan cheese tart yg sedap kat abah ekazara utk bwk balik kajang..sampai kajang..memang habis lah masuk mulut ibu ekazara...cam tau2 jer kite ni suke sangat blueberry cheese tart :)...so utk menjimatkan wang dan memenuhi tuntutan jiwa nak makan cheese tart...maka time raya haji baru2 ni ibu ekazara bersama2 the lovely sis in law - k sue n moksu ekazara pun berganding bahu try buat blueberry cheese tart tu...spt kata k sue - unsangkareble jadi dan sedap sangat...inilah hasilnyeee...sedap uolss...yum yum yummy kata master chef junior eka...masak 24 biji keluar oven..habis ..masak lagi 24 biji..keluar oven..habis....hehehe...


Thursday, October 27, 2011

Lamanyeee ibu tak update.....eka dah 3 tahun ..Zara dah 3 bulan...

 mengelat nye entry...just letak pics jer...hehehe..:)


Zara





Zara dah masuk 3 bulan...and dah nampak gigi appearing kat gum dia...sama cam kak Eka..umur 3 bulan tumbuh gigi..maybe sebab Ibu minum susu coklat Dutch Lady hari2 time pregnant..terlebih kalsium..hehe..apapun excited to see gigi yg baru nak tumbuh..patut pun Zara dengan galaknye menghisap jari jemari nye yg sangat comel itu...

Eka



 eKa @ 3 years old...dress biru taken on her 3rd birthday...dah besar dah anak ibu ni..dah pandai tolong ibu jaga Zara...bukan main sayang kat Zara ye die...asyik nak cium2 jer..Zara plak rimas..hehe...


Ibu & Abah love you both soooo much....!

Wednesday, June 15, 2011

33 WEEKS PREGNANT

wow..dah 33 weeks dah minggu ni..Alhamdulillah..perjalanan yg mudah so far..tiada alahan teruk..tiada ngidam melampau2..Alhamdulillah..
malam tadi bangun gi toilet lebih kurang 5x..baca2 pasal development minggu ni...memang trip ke toilet bertambah..since dah menekan uterus...baby bergerak kerap...memang terasa sangat tendangan2..n tumbukan2 manja baby Zara dr dalam perut...memang rasa ticklish gak..hehe..yg bestnya..abah pun dapat rasa movement baby Zara tanpa perlu tunggu lama2...kat bawah perut rasa berat je..kepala baby Zara dah turn dah...sekarang x songsang lagi...Alhamdulillah..oppss..terasa baby Zara menge'kick' lagi time taip entry ni..dah senpit sangat kot ruang dlm tummy ibu ni..diselaputi lemak2 berkrim lagi..hehe..sebbaik kali ni pregnant berat x lah naik mendadak cam pregnant kan eka dulu....tp minggu ni selera makan cam bertambah jer..semalam abah bawak makan mee sup..balik umah dlm kul 9pm rasa lapar lagi...so makan roti sapu kaya + cicah air milo...adalah 2 keping gitu...eka pun join sama..abah dah kuo gi main badminton ngan kawan2 nye(gigih nak menyelim kan badan abah eka ni)...then tgk CSI kat tv...tiba2(ye ke tiba2..hehe) rasa lapar melanda lagi...sebbaik ada tembikai yg auntie zulie bawak ahad lepas ada lagi(sorry zulie..lupe nak potong lepas makan ari tu)...so makan lah beberapa potong tembikai...Alhamdulillah..lepas tu ilang rasa lapar...hehe..
hmm..dah masuk week-week yg terakhir ni...kena siapkan apa yg patut..list belum buat lagi..tp based on experience time eka dulu...leh lah wat 1st draft ni:

1 - baju baby - since baju eka time baby sket je tgl..kena beli yg lain plak utk Zara...ni dah start beli sket2 dah
2 - kelengkapan lain - pampers, barut, blanket, bantal, tilam, minyak yuvi
3 - baby cot - since baby cot eka terlalu besar utk bilik utama...abah kata nak beli yg kecik sket...so that leh letak baby kat sebelah katil...akak eka tido kat tilam kat bawah yer..empuk betul tilam eka...
4 - jamu utk time pantang nanti - tgh dok survey2 mana yg ok...masa eka guna Nona Roguy...
5 - nak bawak pam Medela gi repair..suction dah x kuat dah...at the same time nak borrow pam from auntie zulie...
6 - nak beli/jahit kain batik wat pakai time pantang..kain batik ada 2 helai jer la ni...hehe..
7 - TBA

rasanye tu dulu list2 yg ada kat kepala..kalau ada tambahan...akan di tambah lah...yg pastinya..kali ni pantang di Johor since moksyu eka dah keje..x leh lah nak jaga di sini...x per lah..kat sana lagi senang nak cari tukang urat lepas bersalin nanti n ada jiran2 yg prihatin utk menjenguk...tapi kemeriahan Ramadhan dr segi makan juadah yg sedap sedap akan kurang lah utk ibu eka ni..since akan berpantang di waktu bulan Ramadhan...in a way dapat jimat duit gak..kalau x semua nak beli..hihi... 

oklah..nanti ibu eka sambung celoteh lagi..nak gi lunch dulu...

p/s: eka lunch apa kat school ari ni yer...

Tuesday, June 14, 2011

Wajah Kesayangan Ibu, Abah, Atuk N Syusyu...


Eka ingat tak time ni kite jejalan gi Alamanda ngan atuk n syusyu..abah x de g out station time tu...kite gi makan2..then kite gi karok...hehe...nanti kite ajak atuk n syusyu datang lagi..tp kite g genting plak..bestnya...tp tgu lepas baby Zara lahir lah...:)


 let me outtttttt...........

 eka nampak comel n a bit chubby tang pipi time ni..

 ala2 model cat walk gitu

 atuk, syusyu n eka forever n ever..

eka & ibu...sayang menyayang..

Eka 2nd Birthday - better late than never -

hehe..better late than never kan..belek2 fb adik..ada ler pic time 2nd birthday eka..so ibu pun nak letak kat blog utk tatapan eka nanti....comel anak ibu ber dress pink..muahsss..cium dia banyak2..

 kek order kat auntie Rina..sedap sangatttttt..nak order lagi lah nanti...

 potong kek time...muahhssss..we love u sooo very much eka...

 birthday girl in action..makan semangka..her fav fruit..

birthday girl keletihan di akhir waktu jamuan...

and seronok gak time birthday eka ni..ibu dapat jumpe kawan2 ibu..auntie amal, auntie zulie n auntie rina...time tu auntie rina tgh pregnant..sekarang dah ada baby safiyyah dah..leh jadi kawan eka..:)

Wednesday, June 8, 2011

Nak Makan Ikan Mayong/Duri Masak Asam Pedas Lah.....




Last Makan Ikan Duri 27/1/2011 dulu..uwwaaaa..dah lama upenye x makan my fav ikan ni...tiba2 rasa nak makan...hmmm....harap2 kedai depan tu ada jual...x pun kena gi pasar Putrajaya lah Jumaat ni..insyaAllah ada...Eka pun suke makan ikan mayong...best2..ada kawan...actually x semua orang tahu pasal ikan mayong ni...orang johor confirm tahu(ke ada yg tatau gak..hehe)..orang Melaka yg ibu eka kenal..tahu apa itu ikan mayong..keluarga mertua di Terengganu x kenal plak ikan mayong....tapi abah eka suker jer makan...sehingga menjilat jari...huhu....kalau tok abah n shushu..ngan pinggan2 sekali leh jilat...hihi..jangan mare...dah memang keluarga kite suke makan ikan mayong/duri...

so most probably...menu weekend ini adalah ikan duri masak asam pedas......x sabarnye nak tunggu Jumaat...

Monday, June 6, 2011

Bersediakan Eka menjadi seorang kakak?

pejam celik..pejam celik..next month dah nak due dah....dah makin dekat nak due ni..ibu cam risau jer camne lah eka nanti biler adik dah lahir..yelah..eka ibu ni terlalu manja and rapat dengan ibu...pantang kalau ibu pegang baby/budak lain...dah melenting2 kat lantai...merajuk..menangis...memberontak...macam baru2 ni gi tengok anak kawan Mok Su - Kak Pah..ibu nak pegang baby tomei tembam tu kejap pun x boleh...havoc jadinye...nanti bile adik eka lahir..for the first few months perhatian ibu memang kena lebih kat adik..eka jangan jeles lebih2 yer...jadi akak yg baik(macamlah eka faham..hehe)...sebbaik nanti nak pantang kat umah atok..ada shushu leh tolong layan eka..nanti eka leh ikut belajar kat Tadika Kemas...cikgu nye Shushu kan...makin tambah pandai lah anak ibu ni nanti...:)...ibu tau eka mesti sayang adik nanti...kalau boleh sayang kat cat a.k.a "ngiowww"..mesti leh sayang kat adik(boleh guna ke ayat ni? hehe?..

tapi bukan setakat ibu risau eka bersedia ke menjadi seorang akak..ibu pun risau dgn diri ibu ni..bersediakan menjadi ibu kepada 2 org anak..yelah sekarang ni kasih sayang seorang ibu tu hanya tertumpu kepada eka..nanti ibu kena bahagikan pula kepada adik eka...ibu ada bertanya juga kepada rakan2 yg pernah menjadi ibu...most of them cakap..perasaan tu datang naturally...tiada bezanya kasih sayang....kite akan adjust sendiri..alhamdulillah lah macam tu...tapi ibu nak eka tau...kasih sayang ibu kat eka tetap sama..tiada kurangnya...you will always be my little baby...ekalah yg megajar ibu erti menjadi seorang ibu..membuatkan ibu dapat title "ibu'' yg sangat mahal harganya pada 12 Okt 2008...banyak yg ibu belajar dan lalui sejak kelahiran eka...pengalaman yg tiada tolok bandingnya...mendengar suara eka..melihat wajah eka..mencium bau eka...membuatkan rasa kasih dan sayang ini melimpah2...lautan di dunia pun tidak dapat menampungnya...

so sayang...ready or not..kita berdua kena bersedia..eka menjadi seorang kakak..dan ibu menerima tanggungjawab yg lebih besar sebagai seorang ibu...ibu tahu we can do it..go go chaiyokkk!!(korea gitu..hehe)...

ibu sayang eka dan adik eka....

poem utk eka...:)



"Big Sister!"

Mommy had a baby,

what does that make me?

A Big Sister for all to see!

Cute, little baby

so tiny and sweet,

being a Big Sister,

is really neat!

There's a lot of things

I can do,

I know mommy needs me to,

be a Big Girl and help her out.

That's what being a Big Sister...

is all about!

Copyright 2003

Christine Michaels

Saturday, May 21, 2011

Eka..Eka..Eka n Eka......

 B - Butterfly
 Dah besar dah..soon-to-be Kak Eka/Long(belum decide nak panggil apa)
 I believe I can Fly~
 Sexy Tak I pout camni...hihihi...
 STrawberry for Ibu
Satu lagi Utk Abah

Note: X sempat wat entry..kite layan pic dulu yer...

Wednesday, February 16, 2011

Terima Kasih Abah 4 d dinner yg yummlicious~

Alhamdulillah...abah cam tau2 jer ibu ni nak makan steak lagi(ke adik eka yg nak makan ni..hehehe)..so malam sabtu tu abah bawak ibu n eka gi dinner di cyberjaya...happy nye rasa tidak terkire...steak yg diidam terhidang atas meja...cheewahhh...steak dia memang best giler...fries die pun rasa cam different sket kali ni..cam ada rasa bawang2 gitu...sedap..eka makan pun laju jer...Alhamdulillah atas nikmatnya...

Hidangan IbuEka~  Sirloin Steak

 Hidangan AbahEka ~ Chicken Chop

Hidangan Eka ~ Blueberry Cheese Tart n french fries + share chicken chop abah n steak ibu sket2..:)

Thursday, February 10, 2011

Pretty Mom, Pretty Women...

Siapa yg pretty tu? :) actually IbuEka nak citer yg semalam dan hari ni tamatlah sudah 2 drama bersiri korea yg IbuEka tgk tiap2 hari Isnin - Jumaat jam 9.00 - 10.00 pagi .time tu Eka masih lena dibuai mimpi...(sebbaik).waktu tu jelah ibu berpeluang nak tgk tv coz fr the moment Eka bangun tido which is around 10.00- 11am...TV itu hak milik kekal Eka utk channel 613..non-stop tgk kartun sampailah kul 8 mlm bile abah nak tgk Buletin Utama..huhu...time tu berebutlah anak beranak....hehe....anyway...berbalik ke drama korea td both pasal family...kisah2 dalam kehidupan keluarga....

 1st drama Pretty Mom n Pretty Woman...

extracted from : http://asianmediawiki.com/Pretty_Mom,_Pretty_Woman

 

Plot

"Pretty Mom, Pretty Woman" is a family story centered around mother Lee Soon-Jin (Kim Ja-Ok). Lee Soon-Jin has four kids, raised by herself. One day her ex-boyfriend Hong Kyu-Tak (Kim Dong-Hyeon) appears in front of Lee Soon-Jin. Her family then realizes that Lee Soon-Jin is more than just a mother and a woman with a personal life/past history

tertarik ngan drama ni coz kite dapat lihat pengorbanan seorang ibu membesarkan anak2 nye..memberi yg terbaik utk anak2nye walau dlm serba kekurangan...dan juga banyak juga isu2 kekeluargaan yg berlaku dlm kehidupan seharian kite...:)..ada pasal cinta, benci, bermusuhan, dendam, semua yg berlaku dlm realiti kehidupan..

2nd drama My Pitiful Sister

Plot

A heartwarming family story unfolds, revolving around the eldest sister who makes sacrifices for her younger sisters. In-ok, the eldest of three sisters becomes the breadwinner of a poverty-stricken family at the age of thirteen when her parents passed away. Despite abject poverty, In-ok is always optimistic and confident, and lives her life to the fullest. Much to her great disappointment, however, she finds that her second youngest sister, In-su, has a baby out of wedlock. After giving birth to a baby girl, In-su leaves for Germany to pursue her dream of becoming a doctor, leaving the burden of raising her child to In-ok alone. This is a tribute to every woman in the world who has struggled to endure all hardships and taken good care of family by sacrificing her own life. 

Ni pun sama cerita based on ikatan kekeluargaan...dan pengorbanan seorang kakak yg menjaga adik2 nye setelah kematian org tua...spt synopis kat atas..citer ni tribute utk all women yg berkorban utk kesejahteraan keluarag..all mommies yg meletakkan keluarga di tangga teratas dlm apa jua keaadaan...
well both stories memang ada pengajaran yg boleh kite ambil..bukan sekadar menonton tetapi ada ilmu yg boleh kite pelajari..

Nanti IbuEka update lagi citer2 korea yg dah ditonton..hehe..dun worry bukan citer pasal keluarga je semua..citer cinta..komedi...lagenda..semua layan as long as hati ini melekat bile dah tgk 1st episode..nak lagi n nak lagi...:)

Oh nanti nak wat entry pasal Hwang Jini...citer ni ada berkaitan dgn Eka..apa dia? nanti kite citer yer...Eka dah besar kena baca entry ibu tau...:)

Fashion Bag Lucky Draw


IbuEka join GA yg dianjurkan oleh Hana Kirana ....tgk bag tu..wahhh..memang IbuEka suke bangat...english2 style gitu..bestnye kalau dapat...Ameen..
syarat2nye mudah jer uols...

1. Blogger beralamat di Malaysia 
2. Follow Blog Penganjur  bagi yang belum dan Follow Blog Penaja Saguhati
3.Buat Entry bertajuk : Fashion Bag Lucky Draw
* Letak Banner di side bar
* Letak Link Penganjur di Blog List peserta
4. Tinggalkan Id Follower, Link Entry & Email di ruangan Komen di bawah
5. Lucky Draw berlansung dari 18.1.2011 - 18.2.2011
6. Bab Hadiah:
 - Pemenang Utama akan menerima Fashion Bag seperti dalam gambar
- beberapa pemenag saguhati bergantung kepada penyertaan

jom : IbuLuna , IbuZhafran&Afnan join sama ;)...

IBUEKA JOIN ~TOTE BOUTIQUE'S GIVEAWAY



Sungguh tergoda tgk warna n design yg colorful..sgt suke dgn yg english style tu n yg floral tu....manatau ada rezeki leh dapat satu kan..:)...Ameen...and syarat2 GA yg dianjurkan olh Tote Boutique ni pun very simple:~

- Letak gambar di atas di dalam entry anda (facebook/blog) - DONE
- Hendaklah link kan entry anda dengan Entry Giveaway ini - DONE
- berikan link anda untuk entry ini - DONE

GA ni berlangsung from 10/2/2011 - 28/2/2011
 
jom join ramai2....:)

Wednesday, February 9, 2011

Call Me Back After Your Delivery~

IbuEka nak cerita ni..pagi tadi dapat call dr one company utk panggil interview position yg suits my exprience n qulaification well...yelah..dah lama duk rumah ingat tahun ni nak start keje balik..menjana income especially dgn kehadiran cahaya hati ke 2 nanti...so the past few months memang gigihlah nak cari keje yg sesuai dan tak membebankan jiwa raga.mula2 that lasy kata confirm interview on the 15th...tp the 2nd time dia call nak postpone to 16th..ibueka pun inform ler yg sekarang tgh 15 weeks pregnant..hope that wud be OK with them..that lady kata dia have to check w some 1st n will call me back later..ok x berapa minit dia call balik..n inform so sorry yg diorg terpaksa postpone interview till my delivery which is in August, InsyaAllah..sekali lagi x de rezeki attend interview kerana condition tgh pregnant..n yg co ni plak..lama giler postpone..diorg afraid yg ibueka x boleh handle stress....hihi..x perlah..memang x expect org nak amik keje yg prof saat2 pregnant begini coz keje di bidang Accounts ni memang penuh dgn stress..so x de rezeki kali ni..maybe next time ada...
actually dalam beberapa bulan ni memang semua co yg panggil interview x jadi panggil bile kata pregnant..x perlah bak kata my sis in law..anugerah baby ke 2 ni rezeki yg lebih besar..insyaAllah lepas confinement nanti dapatlah kerja yg sesuai..Ameen..
So sekarang ni memang nak kena cari more income..since kerja tetap susah nak dapat...ibueka ingat nak cari kerja part time ke...macam jadi guru tuisyen..guru taska..hmm..apa lagi ek...n yes..ibu eka nak venture another biz jual accessorries for girls..handmade punye..baru2 ni ada jual kat booth felt hairclips dlm 34pc..alhamdulillah...28 pc terjual..nanti kalau dah start biz..harap dapat support dr kawan2...ibu2 di luar sana...ibueka ni memang dr dulu suka handmade ni...masa sek menengah rendah jual greeting cards kat kawan2...jual lukisan potret..jahit tangan baju utk anak patung sendri..hihi...
InsyaAllah...nanti bile dah ada hasilnye...ibueka akan update...sekarang tgl 6 pc je hairclips  yg tgl n 4 pc dah jd milik kekal eka...

Go Go Chai Yok!!

Tuesday, February 8, 2011

If I Have RM100~

Bismillah...
Ni 1st time nak join GA ni..thanks to auni_miyukie yg menganjurkan  "Contest If I Have RM100~" ..also thanks to IbuLuna for tagging IbuEka ni..hihi..anyway..click je kat pic bawah ni utk ke entry psl contest ni..


syarat2 nye pun mudah sahaja,,rugi x join tau...Tarikh tutup : 10 February 2011..sempat lagi nak join..

Ok setelah berfikir dan memerah otak apa yer yg IbuEka nak "If IbuEka ada RM100" ...akhirnye..inilah dia benda yg IbuEka nak..jeng jeng..jeng..:
apa tu? Pek Tungku Herba by Leesa Formula...harganya spt kat website dia RM75.00...

Kenapa nak beli ni? Nak guna time pantang adik Eka nanti yg dijangka lahir pd awal bulan Ogos...(persediaan awal)..plan nanti nak beli set Nona Roguy..tp x de tungku sekali..so IbuEka memerlukan tungku nanti..kemungkinan besar nanti berpantang sendiri di rumah(cian kan..mak dah x de..mak mertua pun dah x de jugak)..dulu masa pantang Eka, adik jaga..tp adik nak kerja soon.. jadi kenalah pantang sendiri..dgn ada tungku yg sebegini mudah sket nak bertungku...:)

Mudahan2 adalah rezeki dapat tungku ni..Ameen...

Saturday, February 5, 2011

14 weeks dah...

video

Syukur Alhamdulillah...dah masuk minggu ke 14 pregnant...semuanya so far berjalan lancar..tiada morning sickness yg teruk2..setakat pening2 kepala gitu..letak minyak kapak..lega balik...tiada muntah2(even masa pregnant eka pun x de muntah2...) tp kekadang teringin gak nak rasa camne rasa mual2 time pregnant..ye lah..kalau tgk movie ke drama..kalau nak citer pasal pregnant..mesti muntah2..jumpa dr..sah..pregnant...(hihi..tp x perlah..x muntah2 pun lagi bagus..alhamdulillah..ngada2 plak..x de muntah2..nak rasa pulakk...),tiada mengidam yg pelik2...tiada particular food yg nak makan almost every day cam time pregnant eka..hari2 mesti teringin nak makan sup daging..be it sup lembu ke..sup kambing ke...tp nafsu makan membuak2 nak makan sup daging...x pun makan steak..yum2..kali ni awal2 je lah terasa nak makan chinese food..sekarang dah x de rasa apa...huhu...kelmarin gi klinik tp sekali dr per yg biasa x de plak..ada dr lelaki je..terbantutlah hajat nak scan..nak tgk adik eka sucks dia nye thumb ke..nampak adik eka buat aerobik ke...x pelah..next time..cuma amik asid folik n ubat penig kepala jer...check gak darah takut2 ada darah tinggi ke..yelah..jiwa agak kacau jugak bile eka wat perangai...kadang2 rasa darah naik ke kepala..tp alhamdulillah..darah normal..
en. husband plak prihatin sokmo..asyik pesan..jangan wat keje berat2...kalau basuh baju..en. husband tolong angkat bakul..semalam en husband basuh comforter + baju beberapa trip....baik betul...ni sayang lebih sket ni..hehe...kalau pening2 kepala..en husband lah jadi mangsa tolong picitkan...best betul!..
oklah...kite baca sket2 info dr babycenter.com.my pasal pregnant minggu ke 14 ni yer...;)

Fetal development - 14 weeks pregnant

Written for BabyCenter Malaysia
Click here to find out more!
lanugoface
armuterus
Crown to rump, your baby is around 3 and a half inches / 9 centimetres long and weighs one and a half ounces / 43 grams. The body is now growing faster than the head. This week, its parchment-thin skin covers itself with lanugo (ultra-fine, downy hair that usually disappears before birth). Though eyebrows are beginning to grow and the hair on top of the head is sprouting, this hair may change in both texture and colour after birth.

About now, the fetus can grasp, squint, frown and grimace. It may even be able to suck its thumb. Researchers believe these and other movements probably correspond to the development of impulses in the brain.

Friday, February 4, 2011

Eka, Atuk n Shushu


Dear Atuk n Shushu,

Thanks datang spend masa ngan eka..seronok sangat bile atuk n shushu ada..ni atuk n shushu dah balik kg..Eka asyik teringat2...hari2 mesti sebut atuk n shushu....nanti datang lagi tau..kite gi swimming lagi..gi me-me...bestnyeeeee...

til then..atuk n shushu take care tau..ingat eka selalu...
p/s: eka dah pandai sebut nama 'Usin' citer hantu kak limah balik rumah..hehe...'Usin'...tangan jer tak reti follow..

love,
Eka

Wednesday, January 12, 2011

Eka banyak ragam...

tgh angin rajin ni..baik ibu cerita jer apa2 tentang eka..:)...nanti dah pandai baca..eka kena baca gak tau..hehe...hari ni actually eka tak sihat..demam...and hari ni eka memang good girl..makan ubat senang jer..x perlu nak paksa2..dengan relanya datang kat ibu...cuma eka memang kurang selera nak minum susu..beberapa botol jugaklah terbuang begitu sahaja..sayangnyeee...so ibu kasi eka minum air masak banyak2..sebbaik eka nak...kalau tak risaulah ibu...siang memang agak panas..tp beransur malam ni temperature dah turun..x panas sangat...bolehlah ibu tidur dgn lena malam ni..hehe..kalau tak ada kang tengah2 pagi kul 3 bangun nak tengok mickey mouse...hihi..comel jer...
get well soon ye sayang...ibu sayang eka sangat2...muahhhhssss...
btw, pic kat atas tu terpaksa di crop kerana posing yg x sesuwai..hehe..ni satu ragam eka..susah sangat kite nak sikatkan rambut lepas mandi...seboleh2 dia nak lari...tgklah rambutnye tu...hehe..sebbaik memang ikal..so x nampak sangat...lagi ragam eka..suke campak barang2 kalau menangis..kerusi kecik dia pun dicampaknye..hish boleh tahan baran gak ni..dah 2 thm 3 bulan lah katakan..bile ibu marah..makin kuat pulak nangis..x sampai hati ibu pun dukung dia..pujuk baik2...(bilelah ibu nak belajar jadi garang sket ni...) so far abah je lah yg eka takut..takut kena jentik..ke ibu pun kena prektis menjentik ni..
ragam lain..suka sangat main dgn fridge..boleh duduk pulak dalma fridge..maybe best kot sejuk cam alam aircond..tp yg x bestnye bila dikacaunye barang2 dlm fridge..yg kelakar pun ada gak...ye lah mungkin dia nampak ibu nye kasi kucing makan ikan bilie(yelah bising je meow3 x henti2..)dia pun rupa2nya senyap2 boleh campak carrot, tomato, timun kat luar dr grill...sedar2 tgk bergelimpangan sayur2an itu kat lantai..hai2 nak marah pun x jadi lagi...eka eka...
apalagi yer..emm nanti ibu sambung..ngantuk plak rasa....ibu nak join eka ni....

xoxo

Tuesday, January 11, 2011

Bubur Hitam Merah

dalam banyak2 makanan yg teringin nak makan...bubur itam merah berada on the top of the list...maybe sebab teringatkan arwah bonda tercinta yg sering masak bubur ni biler something great berlaku pd diri anak2 nye..contohnye...periksa akhir tahun dapat no satu..buat bubur itam merah(panggilan yg ibu eka panggil ler)...kasi kat jiran2 tetangga..upsr, pmr dpt result yg baik...ak buat bubur itam merah tanda kesyukuran utk dikongsi bersama2 jiran..cuma SPM jer x sempat coz arwah mak meninggal seminggu sebelum ibu eka ni amik SPM...kalau tak mesti mak buat bubur itam merah gak...rindunye kat mak..and x dapat dinafikan.time2 pregnant ni ingatan terhadap arwah mak lebih kuat..yelah time ni ibu eka rasa berkongsi kegembiraan dan keterujaan yg sama dgn arwah nenek eka rasakan time pregnant kan ibu eka, Pak Ngah Eka n Acu Eka...Al-fatihah utk arwah nenek Eka....semoga roh nya ditempatkan dikalangan ahli syurga...Ameen..
so..oleh kerana perasaan nak makan bubur itam merah ni tak dapat di kawal lagi..hehe..jd ibu eka yg x confident nak buat sendiri mendapatkan khidmat resepi dr pakar memasak - Atam..thanks a bunch to atam...:)
.dgn mengikut resepi itu makan bubur itam putih yg diidam2kan menjadi kenyataan.. hasilnye...ok..actualy tatau mana dapat tang bubur itam tu..coz guna gula melaka.jadi perang2 ler...yg putihnye memang ada...apapun...inilah hasilnye - bubur itam/perang putih...
bagi yg pernah makan mesti tahukan rasanya...lemak manis...yum-yum bak kata eka... hehe...Alhamdulillah...dapat jugak akhirnye makan..eka pun suka..tapi dia lebih suke yg putih coz rasa lemaknye lebih kot...

resepi nye: (ni banyak dapat ni...utk keluarga besar boleh)...kalau nak sket...separuhkan je ingredients nye..

1/2 kg beras pulut
2 biji kelapa parut
gula melaka 2 batang yg besar sket (nanti dicairkan)
Daun Pandan
Garam secukup rasa

Cara2nya:
Rebus beras pulut yg dah dibasuh bersih sehingga kembang..(air melebihi sedikit paras ibu jari kite bile kite rendamkan dlm periuk tu)
..bila dah kembang..masukkan santan pekat(dlm 2 cwn)..ibu eka masuk sket2 sehingga kelikatan bubur tu
ditahap yg sesuai...biarkan mendidih..then bila dah agak2 pekat tu..amik semangkuk pulut tu utk dijadikan bubur putihnya...letak garam secukup rasa kat bubur putih tu...
Yg selbihnya tu kita masukkan gula melaka yg dah dicairkan tu(sedikit demi sedikit sehingga kite rasa cukup manis)...biarkan seketika..then ready utk di serve kan...cara nak hidang..cam pic atas la..letak bubur putih di tengah2 bubur itam tu..bila dah sejuk sket..kite pun makan lah...sedappp...:)

lepas ni nak try masak broccoli with prawn..cornstarch dah ada...lupe nak beli sesame oil jer...ari tu buat x kaw kaw sgt coz x de cornstarch n guna minyak zaitun..rasa ada beza dr yg di idam2kan tu....

apapun...alhamdulillah atas nikmat makanan..semoga Allah limpakan lagi nikmat dan rahmat Nya kepada kami sekeluarga...
Ameen..

InsyaAllah..Eka dapat adik bulan 8 nanti~


 pic atas ni time Eka 13 weeks n 5 days dlm perut...:) sekarang dah 2 tahun 3 bulan dah...membesar dgn sihatnye..alhamdulillah...sayang anak ibu ni...btw, hari ni Eka cam nak demam jer.ni mesti sebab kena ujan semalam..alahai..cian anak ibu,,.ibu dah kasi makan ubat..InsyaAllah...sembuhlah malam nanti ye sayang...


 pic 2nd ni plak gi scan semalam..ikut anggaran doktor..adik eka dah masuk 10 weeks n 5 days...nampaklah adik eka bergerak2..even tho x rasa lagi..time scan tu nampak adik eka bergerak dgn aktif..alhamdulillah...so far..kedudukan adik eka..dan pertumbuhan sangat baik..insyaAllah..ikutkan anggaran doktor due date dlm 4/8/20100..huhu..time puasa tu...ambil berkat bulan Ramadhan...:)...

Ameen...

and today nak try buat bubur putih merah yg arwah mak selalu buat...dah dapatkan resepi dr atam...x sabarnye nak makan..yum yum..dah lama x makan....nanti dah siap kite amik pic letak kat blog eh..hehe...

p/s: dah ajar eka..bila usap perut..tanya dia..siapa dlm tummy ibu..eka jawap : Adik...(dgn suara manjanye yg membuatkan ibunye terus cium dia bertubi2..suke dgr eka ckp adik, gigit...comel!)