Tuesday, January 11, 2011

Bubur Hitam Merah

dalam banyak2 makanan yg teringin nak makan...bubur itam merah berada on the top of the list...maybe sebab teringatkan arwah bonda tercinta yg sering masak bubur ni biler something great berlaku pd diri anak2 nye..contohnye...periksa akhir tahun dapat no satu..buat bubur itam merah(panggilan yg ibu eka panggil ler)...kasi kat jiran2 tetangga..upsr, pmr dpt result yg baik...ak buat bubur itam merah tanda kesyukuran utk dikongsi bersama2 jiran..cuma SPM jer x sempat coz arwah mak meninggal seminggu sebelum ibu eka ni amik SPM...kalau tak mesti mak buat bubur itam merah gak...rindunye kat mak..and x dapat dinafikan.time2 pregnant ni ingatan terhadap arwah mak lebih kuat..yelah time ni ibu eka rasa berkongsi kegembiraan dan keterujaan yg sama dgn arwah nenek eka rasakan time pregnant kan ibu eka, Pak Ngah Eka n Acu Eka...Al-fatihah utk arwah nenek Eka....semoga roh nya ditempatkan dikalangan ahli syurga...Ameen..
so..oleh kerana perasaan nak makan bubur itam merah ni tak dapat di kawal lagi..hehe..jd ibu eka yg x confident nak buat sendiri mendapatkan khidmat resepi dr pakar memasak - Atam..thanks a bunch to atam...:)
.dgn mengikut resepi itu makan bubur itam putih yg diidam2kan menjadi kenyataan.. hasilnye...ok..actualy tatau mana dapat tang bubur itam tu..coz guna gula melaka.jadi perang2 ler...yg putihnye memang ada...apapun...inilah hasilnye - bubur itam/perang putih...
bagi yg pernah makan mesti tahukan rasanya...lemak manis...yum-yum bak kata eka... hehe...Alhamdulillah...dapat jugak akhirnye makan..eka pun suka..tapi dia lebih suke yg putih coz rasa lemaknye lebih kot...

resepi nye: (ni banyak dapat ni...utk keluarga besar boleh)...kalau nak sket...separuhkan je ingredients nye..

1/2 kg beras pulut
2 biji kelapa parut
gula melaka 2 batang yg besar sket (nanti dicairkan)
Daun Pandan
Garam secukup rasa

Cara2nya:
Rebus beras pulut yg dah dibasuh bersih sehingga kembang..(air melebihi sedikit paras ibu jari kite bile kite rendamkan dlm periuk tu)
..bila dah kembang..masukkan santan pekat(dlm 2 cwn)..ibu eka masuk sket2 sehingga kelikatan bubur tu
ditahap yg sesuai...biarkan mendidih..then bila dah agak2 pekat tu..amik semangkuk pulut tu utk dijadikan bubur putihnya...letak garam secukup rasa kat bubur putih tu...
Yg selbihnya tu kita masukkan gula melaka yg dah dicairkan tu(sedikit demi sedikit sehingga kite rasa cukup manis)...biarkan seketika..then ready utk di serve kan...cara nak hidang..cam pic atas la..letak bubur putih di tengah2 bubur itam tu..bila dah sejuk sket..kite pun makan lah...sedappp...:)

lepas ni nak try masak broccoli with prawn..cornstarch dah ada...lupe nak beli sesame oil jer...ari tu buat x kaw kaw sgt coz x de cornstarch n guna minyak zaitun..rasa ada beza dr yg di idam2kan tu....

apapun...alhamdulillah atas nikmat makanan..semoga Allah limpakan lagi nikmat dan rahmat Nya kepada kami sekeluarga...
Ameen..

2 comments:

  1. wei..lama tu aku tak makan bubur putih bubur merah (itu panggilan family aku)..betul la dulu mak aku pun selalu buat untuk raikan sesuatu yg best...hehhehe....sedih pulak aku baca entry ko kali ni...masih aku ingat masa ayah ko datang pagi2 kat KISAS..kita sama2 nangis bila ayah ko kata mak ko meninggal....sedih sangat:(

    ReplyDelete
  2. yelah zulie..dugaan betul time tu...dekat sgt ngan SPM..sebbaik ada kawan2 cam ko, amal, rina..sellau sabarkan aku..n kurangkan kesedihan aku..love u all tau...
    p/s:ko ingat x yg time ko hantar aku kat kete upe2nye ko kata kain batik ko kat paras lutut..kelam kabut punye pasal ..yelah aku kan nangis hysterical gak kan time tu...;D

    ReplyDelete